Πετρελαιοκινητήρες με υβριδικά συστήματα μάχονται -σήμερα- για τον τίτλο της πιο «πράσινης» τεχνολογίας. Ποιος τελικά είναι ο νικητής;

  Αναμφίβολα, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων τα τελευταία χρόνια έχουν επενδύσει πολύ περισσότερα στην πετρελαιοκίνηση και οι σύγχρονοι πετρελαιοκινητήρες εκπλήσσουν με την απόδοσή τους αλλά και την οικονομία σε καύσιμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι κινητήρες Mercedes με τεχνολογία Bluetec αλλά και οι αντίστοιχοι TDI του Γκρούπο VAG. Κοιτώντας, για παράδειγμα, τα στοιχεία της 2.0 lt A Class CDΙ Blue Efficiency βλέπει κανείς μικτή κατανάλωση 4.5 lt/100 km.

Η αντίστοιχη πετρελαιοκίνητη C Class των 2.2 lt έχει κατανάλωση 5.1 lt/100 km. Το 2.0 lt Golf TDI βρίσκεται στα 4.9 lt/100 km.
  Το κορυφαίο υβριδικό σήμερα της Toyota, έχει αντίστοιχη κατανάλωση 4 lt/100 km. Τα υβριδικά μοντέλα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι συνδυασμός βενζινοκινητήρα και ηλεκτροκινητήρα ή ηλεκτροκινητήρων. Οπως ίσως ήδη γνωρίζετε, ένας πετρελαιοκινητήρας υπερέχει ενός αντίστοιχου βενζινοκινητήρα σε θέματα κατανάλωσης (σ.σ.: πάνω από 30%) και ροπής ενώ μειονεκτεί σε ισχύ.

Η συνέργεια του βενζινοκινητήρα με τον ηλεκτροκινητήρα αμβλύνει την υστέρηση σε ροπή και οικονομία καυσίμου.
  Εδώ πρέπει να διαχωρίσουμε το πλήρως υβριδικό μοντέλο από το απλό. Σε ένα full hybrid αυτοκίνητο ο βενζινοκινητήρας τίθεται σε λειτουργία από την κεντρική ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου μόνο όταν είναι απαραίτητος και σβήνει αμέσως μετά. Αυτό γίνεται συνεχώς κατά τη διάρκεια της κίνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα full hybrid είναι το Toyota Prius ή το Lexus C200 h. Σ' ένα απλό υβριδικό, όπως η Mercedes S Class hybrid ή τα Honda Insight/Civic, ο ηλεκτροκινητήρας βρίσκεται σε δεύτερο ρόλο και συνεπικουρεί στην κίνηση του αυτοκινήτου χωρίς τόσο θεαματικά αποτελέσματα στην κατανάλωση.
  Oδηγώντας το Prius πολύ προσεκτικά είδαμε κατανάλωση 2.8 lt/100 km, ενώ ταξιδεύοντας από Ανκόνα για Μονακό με Honda Civic Type R και Hybrid σημειώσαμε παραπλήσια κατανάλωση που άγγιξε τα 9 lt/100 km. Βέβαια στους μποτιλιαρισμένους δρόμους του Πριγκιπάτου το υβριδικό Civic είχε τη μισή κατανάλωση από το Type R.
Αλλιώς στην πόλη, αλλιώς στην Εθνική!
  Ένα μεγάλο όφελος των υβριδικών συστημάτων είναι το σβήσιμο του βενζινοκινητήρα στο μποτιλιάρισμα. Πολλοί κατασκευαστές το υιοθέτησαν και στα συμβατικά μοντέλα τους με προφανή οφέλη (BMW, Mercedes, FIAT, Toyota).
  Σε συζήτηση για την υβριδική τεχνολογία με τον αρχιμηχανικό της Honda πήραμε την εξής απάντηση: «Στα μικρά αμαξώματα μέχρι το Civic, που απευθύνονται ως επί το πλείστον για κίνηση στην πόλη, αξίζει να επενδύσεις σε υβριδική τεχνολογία. Στα πιο μεγάλα αμαξώματα, επιλογή μας είναι το ντίζελ».

  Αρα πού καταλήγουμε; Εάν κινείσαι εκτός πόλης, το πετρελαιοκίνητο υπερέχει σαφώς του υβριδικού. Αν κινείσαι στην πόλη και ο οδηγός του υβριδικού είναι γνώστης των χειρισμών που απαιτούνται για να μεγιστοποιήσει την οικονομία (σ.σ.: ο Τογιόντα χαρακτήρισε βαρετά τα υβριδικά αυτοκίνητα), τότε υπερέχει το υβριδικό.

Ενδιαφέρον…

  • Στα υβριδικά (κάτω των 2,0lt) δεν πληρώνεις τέλος ταξινόμησης και τέλη κυκλοφορίας.

  • Το ενεργειακό αποτύπωμα του Toyota Prius επηρεάζεται κατά 11% από τα υλικά παραγωγής του, 16% από την παραγωγή του, 71% από τα χιλιόμετρα που θα διανύσει και κατά 2% από την ανακύκλωση των υλικών του.

  • Τα οποία ανακυκλώνονται ή ξαναχρησιμοποιούνται σε ποσοστό 95%.

  • Ο τρίλιτρος βενζινοκινητήρας της BMW με τα δύο turbo έχει απόδοση 306PS στις 5.800rpm, ροπή 40.8kgm στις 1300rpm και μικτή κατανάλωση 9.3lt/100km σε αμάξωμα σειράς 3.

  • Ο τρίλιτρος πετρελαιοκινητήρας της BMW με τα δυο turbo έχει απόδοση 286PS στις 4.400rpm, ροπή 59.1kgm στις 1750rpm και μικτή κατανάλωση 6.7lt/100km σε ίδιο αμάξωμα (σειρά 3).

  • Ο Τογιόντα, που διοικεί τη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων στον κόσμο, χαρακτήρισε τα υβριδικά μοντέλα «βαρετά» στην οδήγησή τους.

  • Κάλεσε δε τους μηχανικούς και τους σχεδιαστές της εταιρείας του να φτιάξουν υβριδικά αυτοκίνητα πιο προκλητικά για τους χρήστες.

  • Σε μεγάλο βαθμό η κατανάλωση εξαρτάται από τον τρόπο οδήγησης.